Křeček a něco o něm

26.03.2010 10:18

Název český:   Křeček Syrský

Latinský název:   Mesocricetus auratus

Výskyt:  západně od Kaspického moře, Turecko, severozápadní Sýrie

Rozměry:  80 - 180g, délka 11 - 18 cm, ocas 1,5 cm - neosrstěný

 

Křeček je hodavec s typickou soumračnou aktivitou. Stále se u něj přetrvává divoké chování. Většina samiček se vůči samci chová agresivně. Lépe je proto chovat křečky samostatně. Ochočit lze velmi dobře mláďata. Péče o křečka je poměrně nenáročná, péči mohou zvládnout i děti  a pokud svému dítěti pořídíte zábavné vybavení kolotoč, prolézačky, bludiště, autíčka, běhací koule - stává se křeček velmi zábavným společníkem. Je třeba dopřát mu dostatečný odpočinek přez den a aktivní zábavu navečer. Je to malé zvířátko a proto dbejte na jeho bezpečí - pro děti mladší 5-ti let není křeček vhodnou "hračkou", ovšem může ho pozorovat a postupně se učit zvířátku rozumět.

 

krmíme: Směsí pro křečky, zeleným krivem, ovoce, zelenina, občas mouční červi, maso, vařené vejce, a netučný tvaroh a jogurt. Luční seno tvrdý chléb a větvičky na ohryzávání. Oříšky, piškoty, rozinky jen zřídka. Stále pitná voda. Nejlepší je krmit navečer, když se křeček probouzí, to odpovídá jejich přirozeným návykům.

 

Chov: Doporučené rozměry klece jsou 30x40x25 cm a větší. Vhodné jsou rozmanité a členěné klece s prolézačkami, houpačkami, šplhacími provazy, ruličkami a dalšími hračkami, na kterých se křeček dostatečně vyřádí. Vděčný bude za domeček na spaní. Podestýlka by měla být měkká, vhodné jsou hobliny, bavlněné válečky Assan, které skvěle pohlcují pach. Křeček většinou používá k vyměšování jen jeden roh a lze tedy použít malý záchůdek, který se snadno vymění. Do pelíšku můžeme použít měkké a bezpečné materiály.

 

Rozmnožování: Pohlavní dospělost nastává ve věku 3 - 4 měsíců. Březost trvá  16 dní. Samice mívají 2 - 15 mláďat v jednom vrhu. Mláďata se odstavují ve věku 18 . 28 dní. Poté je třeba oddělit samičky od samců, jsou schopní se velmi rychle pářit.

 

Délka života: Křeček se dožívá 2 - 4 let.

 

Odkaz: kralici.cz/krecci/pages.asp?f=okreccich

 

 

—————

Zpět