Výstava ve Slaném 2013

18.05.2013 11:00
 

Jak probíhala IV. speciální výstava teddy králíků ve Slaném.

Dne 18. 5. 2013 se již počtvrté konala speciální výstava teddy králíků ve Slaném Klubu chovatelů králíků ZTd a ZBTd, a to při výstavě drobného zvířectva konané ZO ČSCH Slaný. Tentokráte králíky posuzoval přítel Jiří Jahoda z Brna.

V letošním roce jsme bohužel zaznamenali poměrně zřetelný pokles přihlášených králíků na výstavu (celkem původně přihlášeno 45 jedinců od 13-ti vystavovatelů). Mnozí chovatelé z různých důvodů práci vzdali, na druhé straně jsou zde i nově začínající, kterým, jak věříme, budou výstavy teddy králíků nápomocny k větší chovatelské vzdělanosti.

Dle návrhů českých standardů Zakrslého teddy (ZTd) a Zakrslého teddy berana (ZBTd) bylo posouzeno celkem 35 králíků, z toho třicet ZTd, jeden ZBTd a tři zakrslí králíci s teddy genem od deseti vystavovatelů. 

Z celkového hodnocení je zřejmé, že za čtyři roky byl na tomto neuznaném plemeni (mluvím zejména o ZTd, neb hodnocení ZBTd by nebylo při počtu jednoho kusu posuzovaného zvířete relevantní) odveden nějaký ten kus práce. Ku příkladu se nevyskytovaly fyziologicky zásadní (řekněme život ohrožující) výlukové vady, jako v předchozích letech. Myšleny jsou tím např. vady chrupu či rozštěpy pyje, které bývaly z počátku poměrně časté. Toto je velmi pozitivní ukazatel – výstavy vychovávají chovatele a pomáhají jim s výběrem vhodných zvířat do dalšího šlechtění, do dalšího chovu.

Vzhledem k těmto zlepšením na neuznaném plemeni se Klub s posuzovateli dohodl od letošního roku posuzování zpřísnit. Výlukovou vadou se tak stalo i nestandardní zbarvení očí a klínky v očích.

Z výstavy tak byli pro nestandardně zbarvené oči vyřazeni dva jedinci. Další výluka, kterou jsme zaznamenali vůbec prvně na výstavách teddy králíků ve Slaném, byly srůsty uší u jedné samice. Dva jedinci (zakrslý beran s teddy genem a ZTd) nebyli klasifikováni pro svou příliš „blahobytnou“ kondici. Celkem bylo tedy hodnoceno výlukou pět králíků.

Vítězem celé výstavy teddy králíků se stal černý samec ZTd (Sam z Ráje), chovatelka Linda Krajská Libánská, vystavovatelky Světlany Hrubé, který získal 95,5 bodu. Stejné bodové hodnocení získala i holandská žlutá samice ZTd (Cilka ze Scarlet), chovatelka Veronika Svobodová, vystavovatelka Jiřina Urbanová.  Takto typové jedince by již pravděpodobně bylo možné registrovat jako králíky regulérně uznaného plemene. 

Přílohou této reportáže je výsledková tabulka vítězných králíků a několik fotografií. Více informací nejen o výstavě, ale i o naší činnosti a neuznaných plemenech ZTd a ZBTd na webových stránkách Klubu chovatelů ZTd a ZBTd

Závěrem bych velmi ráda poděkovala všem účastníkům, pomahatelům a fanouškům, jmenovitě pak posuzovateli, příteli Jiřímu Jahodovi, za vstřícnost, trpělivost a podporu na chovatelském bojišti bez nároku na cestovní výlohy. Velký dík patří i  ZO ČSCH Slaný, která nám poskytla opět bezvadné zázemí a spoustu výhod s tím spojených. A samozřejmě i našim sponzorům (1. internetový obchod pro TEDDY – www.1teddy.cz , Askino s.r.o., superprémiové krmení pro králíky Genesis Alfa Alfa a Genesis Timothy www.askino.cz a Jana Prokešová - OS na Větrné hůrce) bez nichž bychom nemohli darovat vítězům tak krásné a jistě i motivační ceny.

Za Klub chovatelů ZTd a ZBTd Aneta Glaubaufová, CHS z Šípkové růže

VÝSLEDKY (1).xlsx (18304)

Dante z Moravy
Teddy z CHS Tynaja, chovatelka Lucie Petkovová
 


Více zde: https://zakrsly-teddy.webnode.cz/vystavy/vystava-slany-2013/

—————

Zpět