ZTdbmo - postup novošlechtění

08.10.2010 15:58

  Když jsem před dvěma lety začínala s chovem Zakrslých teddy králíků, měla jsem to štěstí na dobré chovatele a pěkná zvířata a to jim velmi děkuji.

Bílá barva byla první, která se mi moc a moc líbila. Moje druhá samička Peggy z Drinopulu vytvořila kvalitní základnu pro chov a novošlechtění bílých teddy králíků. Dnes už vidím první drobné výsledky a po několika krizových obdobích, přes papírování - které naprosto není mou silnou stránkou, přes drobné i vážnější zdravotní problémy mé i mých králíků se postupně začínají rodit zvířata, která se blíží návrhu standardu. Pochopitelně to ještě zdaleka není konec práce a k uznání bílé barvy je ještě velký kus cesty. Nicméně kus cesty už je i za námi a sním zůstávají cenné zkušenosti a poznatky.

  Mezi chovateli teddy králíků je mnoho skvělých lidí, kteří chovají svá zvířata s láskou a ve výborných podmínkách. Velikou oblibu má toto plemeno mezi "mazlíčkáři". Jen málo chovatelů teddy králíků má však potřebné chovatelské vědomosti a zkušenosti. Tak se velmi často setkávám s názorem, že nebudou do svého hobby chovu zařazovat křížence F1 a F2 generace, že chtějí "čistokrevné teddíky". A i když už bylo kolem čistokrevnosti mnoho napsáno, tento názor stále mezi hobby chovateli přetrvává a ke škodě tohoto krásného plemene pomáhá k upevnění nežádoucích znaků. Kvalitní a geneticky velmi přínosná zvířata se potom prodávají především jako mazlíci a jejich cenný genetický potenciál se nikdy nerozšíří do dalšího chovu. Naopak velmi často dochází ke hromadnému skupování levných zvířat a přiznejme si realitu, levní teddy králíci většinou nepatří mezi nejkvalitnější, nejčastěji se však dostávají k lidem do větších chovů a je na nich odchováno nepředstavitelné množství mláďat. To je realita, nejvíce teddy králíčků je odchováno právě na zvířatech, která by z chovu měla být vyřazována a to nekompromisně. Sem nepočítám drobné chovatele, kteří si koupí jednoho dva mazlíky a odchovají několik mláďátek ročně a nerada bych,aby si někdo myslel že jdu proti drobným chovatelům teddy králíčků.

A tak u nás zatím roste počet nekvalitních teddíků, protože právě na levně nakoupených teddících se toho nejvíce odchovává. To bohužel není pouze moje domněnka, už na první pohled je naprosto jasné, že se v ČR chov teddíků posunul spíše dozadu a kvalita jedinců je procentuelně horší, než tomu bylo před dvěma lety.

 

Jsem si naprosto vědomá toho, že mezi hobby chovateli se málokdo chce zabývat novošlechtěním, je to činnost velmi náročná časově, finančně a vyžaduje velké chovateské prostory a vytrvalost. Mnoho hobby chovatelů by však mohlo pomoci právě zařazením geneticky přínosných zvířat do svých hobby chovů a pomoci tím při upevnění žádoucích znaků, které tito kříženci do chovu teddy králíků přinášejí. Velmi často tyto znaky nejsou na první pohled viditelné a pro většinu lidí je nejdůležitější atraktivnost srsti a zbarvení, ale právě pod dlouhou srstí teddíků se skrývá mnoho nepřípustných vad, na kterých je třeba zapracovat a odstranit je. Naopak geneticky kvalitní zvířata s žádoucími znaky ještě nejsou ustálená v délce a hustotě srsti a tak je pro vetšinu lidí méně chovatelsky zajímavá. Vím, že mnoho lidí se toho obává a proto jsem se rozhodla uveřejnit podrobný postup své dosavadní chovatelské práce a vysvětlit, jak dochází k ukotvení žádoucích znaků a to podotýkám velmi neodborně, jen co nejvíce obyčejně a lidsky, aby byl postup srozumitelný co největšímu počtu hobby chovatelů.

Vždyť zkvalitnění chovu teddíků by nemělo být záležitostí jen několika málo chovatelek, ale mohlo by se stát cílem celého našeho klubu. Není třeba mít povolené novošlechtění a každý sám se složitě a několik let pachtit k uznání plemene. Ale každý z vás hobby chovatelů můžete přispět. Velmi uvítáme vaší pomoc a jsme ochotné poradit a pomoci, jak jen to půjde a to jak informacemi, tak kvalitním chovným materiálem. Nejdůležitější je však globální pohled na situaci kolem chovu teddíků a uvědomit si, kam tento chov směřuje.

Velmi bych uvítala nadšené hobby chovatele, kteří by v malém měřítku chtěli spolupracovat na bílé barvě a holandské modré a černé kresbě. A tímto také děkuji za spolupráci CHS Z VĚTRNÉ HŮRKY, Z DUHOVÉHO KOPCE A DOMINICE SR. 

 

 

                                                             

—————

Zpět